16 Mayıs 2011 Pazartesi

Üç Büyükler ve Taraftar Profilleri

"ne? galatasaraylımısın? sende fenerli tipi var olum hiç galatasaraylı gibi durmuyosun lan?!"

bu veya buna benzer cümleler duymuşsunuzdur hepiniz. futbol muhabbeti açıldı mı (hele de yeni tanışılan bi gruptaysanız) kesin bu muhabbet bir tur döner. en sonunda "evet abi insanların tipinden anlıyosun hangi takımlı olduklarını.. çok enteresan dimi lan?" cümlesiyle tatlıya bağlanır.

işte bu sıkıcı muhabbetlere bi guide olsun, bi yönertgeç olsun, bi kaynakça gösterilsin diye takım taraftar tiplerini genelleyeceğim şimdi. kendi yakın çevremde birazdan bahsedeceğim özelliklere tam uyan kimse yok. fakat statlara baktığımda, yollarda gördüğüm formalı insanları gözlemlediğimde ortak resim birazdan tarif edeceğim gibi çıkıyor; alınmaca darılmaca yok..

ilk önce kendi tuttuğum takım ile başlayacağım, sonraki sıralama paşa gönül kriterlerine göre..

işte başlıyoruz:

GALATASARAY

Erkek
: genelde okumuş yazmış kesimdendir galatasaray taraftarı erkeği. nerde bi elitist bi entel gördün mü bil ki galatasaraylıdır. suyla arası çok iyidir. maçlarda sahaya pet şişe atmaya bayılır. galatasaray klübünün su topu sporundaki başarısından olsa gerek; isterler ki futbol da suda oynansın, galatasaray hep kazansın.. kir sakal, top sakal, ağarmış sakal, fular, kalın çerçeveli gözlük, hafif bira göbeği, "hagi" forması gibi aksesuarlar bu türün favorilerindendir. "nolucak bu galatasarayın hali?" diye sorduğunuzda "bizim uefamız var olum. uefayı alın da gelin" yanıtını verir. sosyal demokrat kesimdendir büyük bölümü. herkesi faşistlikle suçlarlar, fakat kendileri faşistin önde gidenleridir. zengin olan için viski ve puro, fakir ama gururlu genç için fıçı efes-kırmızı marlboro olmazsa olmazlarıdır.

Kadın
: genelde uzun siyah saçlı veya kumral olurlar. ortalama güzellik çıtası alçaktır ama güzel olanı da ispanyol güzeliyle yarışır. öyle altın günü felan darlar bunları. toplanıp makyaj malzemeleri ve moda hakkında sohbetler edilsin, yeni edebiyat akımları tartışılsın, sevgiliyle ıssız adam izlensin isterler. o katı- kuralcı ve elitist görüntülerinin altında küfürbaz bir hınzır barındırırlar. "ibne hakem" tezahüratını başlatan grubun içinde, olanca memeleriyle(bkz:yiğit özgür) birkaç tanesi cırtlak sesleriyle sivrilir hemen. maç çıkışında "karamel makiyato" içirilmezse atar yapar, üzer.

FENERBAHÇE

Erkek: taraftar tiplemeleri içinde en karakteristik olanıdır fenerbahçe erkeği. bi fenerbahçeli erkek beşbin feet'ten rahatlıkla teşhis edilebilir. birkaç farklı türde görülürler:
-her akşam rakılamaktan kıpkırmızı suratlı, gözlüklü, takım elbiseli, orta yaş ve üstü amcalar,
-fenerbahçesinden başka hiçbir tutunacak dalı olmayan, toplumun "serseri", "tinerci" diye dışladığı genç-yaşlı tipler,
-her dakika kız peşinde koşan, her yanı buram buram "caddebostan sahil" kokan, şeytan tüyü sahibi gençler...
votka-winston favori ikilileridir.

Kadın: hep gençtir, hep sarışındır(platin sarı), hep güzeldir. "bostancı tikisi" denilen tiplemeyle büyük benzerlik gösterir. küfürbazdır. statlarda arz-ı endam edip, bir takım bırzı taraftarlardan laf yemek kanıksanmıştır çoğunlukla. galatasaraylılarla en çok dalga geçen taraftar kitlesidir kendileri. "10 senedir sikiyoruz yetmedi mi?", "nası siktiysek desibel rekoru kırdınız ooolluuoooaamm!!" gibi cümlelerle fiziken imkansız cümleler kurarlar. (bkz:pipisi olmadan adam s.kmek) maç çıkışı caddede iki tur atmazlarsa olmaz. fena atarcıdır..

BEŞİKTAŞ

Erkek: nerede bir esmer, sakallı, elinde kutu efes tutan ve "löy löy löy löy löy löy löy löy löööööööyyy..." nidaları savuran anadolu soundlu bir delikanlı görürseniz, bilin ki beşiktaşlıdır. bazen bağırmazlar; bağırmadıkları zaman kaba-saba, "r" harflerini vurgulayan konuşmalarıyla, veya sosyalist duruşlarıyla tanınırlar. anadolunun bağrından kopup gelmiş, "istanbul; sen mi büyüksün ben mi.." moduyla ekmek parası peşinde koşan yurdum insanıdır beşiktaş erkeği. sakin mizaçlıdırlar fakat sinirlendiklerinde barut ossururlar resmen. taş taş üstünde kalmaz. Sergen (s.a.v)'a taparlar. "Harbi delikanlı", "adam gibi adam" gibi tanımlamaları kendilerine çok yakıştırırlar.. kutu efes-camel favori ikilileridir.

Kadın: siyah gözlü esmer güzelidir beşiktaş kadını. erkeğinin aksine, zarif, nârin, kibar ve güzeldirler. dozunda küfür kullanır. dırdırcı görünmeden, çaktırmadan kafa s.ken cinstendir. rakı masasında karşında isteyeceğin hatun tipidir. etliye sütlüye karışmaz. kadın taraftarlar içinde takımlarına en bağlı olanı beşiktaş kadınıdır. ekonomik olarak orta sınıfa mensupturlar. en zengininin bile yüzünden bi kezbanlık okunur. maçlardan önce ve sonra ortaköy, kabataş, beşiktaş ve beyoğlu bu türün örneklerinin gözlemlenebilmesi için münasip yerlerdir.


burç yorumu gibi oldu ya.. neyse...
Viva Barça!!!

(takımlardan veya taraftar gruplarından herhangi birini veya hepsini birden itin g.tüne sokmak gibi bir niyetim yoktur.. ciddiye almayınız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder